Ik zou kinderen graag vleugels geven maar ik zou het aan hun zelf overlaten om te leren vliegen!

Gabriel Garcia Marquez


UPDATES
publicatie 20 jaar Krokusfestival
Al 20 edities lang slaagt het Krokusfestival er in om jaarlijks duizenden kinderharten en die van hun (groot)ouders sneller te doen slaan! In deze publicatie krijgt u een overzicht van wat 20 edities van dit prachtige festival teweeg gebracht hebben Ún ook een vooruitblik naar de toekomst.
pdf publicatie 20ste editie
Extra voorstelling: Mona door NTjong
Griet Op de Beeck schreef MONA vanuit haar personage uit haar bestseller Kom hier dat ik u kus. MONA is de eerste theatermonoloog die geschreven werd voor en gespeeld wordt door een 11-jarig meisje. De belangstelling voor deze overweldigende productie was enorm en we zijn heel blij dat we een tweede voorstelling van MONA aan kunnen bieden op maandag 27 februari om 18u. On-line verkoop start op woensdag 22 februari.
Museum van Ons
We verzamelen allemaal wel iets. Sommigen hebben echt heel veel spullen. Anderen hebben enkele heel bijzondere voorwerpen. Maar elk van die dingen vertelt iets, een verhaal, ook en vooral over jezelf. Heb jij ook zo´n speciaal voorwerp? Zo´n voorwerp waar een verhaal aan verbonden is?

Misschien is het een schelp, of een veer, of een pop, of een schoen, of een fietsje, of een vaas, of een boekje, of een pen, of een bal, of een kaart, of een jas, of een pet, of... Het Krokusfestival zet nu een tijdelijke museum op, een pop-up museum, Het Museum van Ons! Daar vertelt elk voorwerp een verhaal, maar wat is jouw verhaal?

PRAKTISCH Op woensdag 15 februari van 13 tot 18 u en op zaterdag 18 februari van 13.30 tot 16.30 u verzamelt onze suppoost de stukken voor zijn museum. Je kan je voorwerp aan hem komen afgeven in de foyer van het CCHA. Doe er een briefje bij met in het kort je verhaal waarom dit voorwerp voor jou een bijzondere betekenis heeft en met duidelijke vermelding van je naam, adres en een mailadres van je ouders. De suppoost draagt er zorg voor tot je het terug ophaalt op woensdag 8 maart tussen 13 en 18 u.

UITNODIGING Op zondag 26 februari openen we het museum om 11 u met een lint, muziek, champagne en een hapje! Allen welkom!

Op vrijdag 24 februari start de 20ste editie van het Krokusfestival. Een feesteditie dus!

Het was Barbara Wyckmans die in de krokusvakantie begon jeugdvoorstellingen te programmeren. Paul Lambrechts maakte er een festival van en gaf het zijn naam. In 2004 schreef Gerhard Verfaillie een ambitieus plan: internationale werking, dans, coproducties, meeting place, nieuw en avontuurlijk werk. Zonder de steun van Interreg Maas/Rijn was dit gewoon een plan gebleven. Pas in 2009 kwamen er voor het eerst buitenlandse artiesten en verwelkomde het festival zijn eerste internationale professionals.

Vanaf 2013 ontving het festival Vlaamse structurele subsidies.Het groeide daardoor sterk en vlug tot zowat 80 voorstellingen en in totaal 130 activiteiten op 9 dagen. Het publiek kon het best smaken: met meer dan 10.000 bezoekers werd het Krokusfestival groot en volwassen. En ook de (buitenlandse) professionals zakten massaal naar Hasselt af.

Vanaf 2017 kan het Krokusfestival weer rekenen op structurele Vlaamse subsidies, ook al hadden we op meer gehoopt om onze nieuwe plannen te kunnen realiseren, plannen die vooral inzetten op talentontwikkeling. Maar met extra steun van de stad Hasselt, het Théâtre de Liège en Dommelhof gaat het Krokusfestival toch ambitieus de toekomst in.

Maar eerst is er de 20ste editie. Een feesteditie dus, geniet ervan!

Karolien Mondelaers
schepen van Cultuur Hasselt
voorzitter CCHA
20ste editie, dus FEEST!
Hoe vier je een festivalverjaardag? Krokusfestival doet het zo: kinderen en ouders verwennen. Wel een tikkeltje extra, dat is zeker.
  • We nodigen makers uit die belangrijk waren voor het festival : Laika, Froe Froe, T.P.O., Arch8, The100Hands, Zonzo Co., Duizendpoot. En we maken een hele speciale opening met de fantastische steun van Laika, Froe Froe, fABULEUS, The 100Hands, Sprookjes enzo, Kopergietery en kabinet k.
  • We openen Het Museum van Ons! Een museum met alleen voorwerpen met een bijzonder verhaal, voorwerpen uit het kinderhart.
  • We maken een groot boek met foto's en tekeningen, met cijfers en woorden, een boek over ontroering, verbazing, humor en vooral ver-BEELD-ing. Een boek over het Krokusfestival.
  • We serveren taart! En verrassingen!
  • We bouwen een feestje en doen alsof we allemaal nog jong en lenig waren.
P2 & Krokusfestival (co)producties

Het Krokusfestival ondersteunt artiesten die graag voor een jong publiek voorstellingen willen maken. Dat doen we direct vanuit het festival, maar ook vanuit P2, het coproductieplatform van cultuurcentrum Hasselt en Theater aan het Vrijthof Maastricht in het kader van de interlimburgse subsidies.

P2-COPRODUCTIES
Dafne Maes & Danaé Bosman, Choco of kaas?
een interactieve try-out over (h)eerlijke keuzes
Het Kwartier & Corpus Ca., De schaar van de tsaar absurd groteske voorstelling over vreemde regimes en absurde feiten

KROKUSFESTIVAL COPRODUCTIES
Duizendpoot Producties & Krokusfestival, LABO 20
interactief speels feestparcours voor de hele familie

Krokusfestival, Museum van Ons
pop-up museum: elk voorwerp heeft zijn verhaal, wat is dat van jou?
PUSH - gender identiteit, migratie en (over)protection
PUSH is een tweejarig project dat ondersteund wordt door Creative Europe. Het project wordt geleid door Imaginate (Schotland) en heeft de volgende partners: Krokusfestival (België), The Ark (Ierland), Aabendans (Denemarken) en Scenekunstbruket (Noorwegen).
Lees hier meer over PUSH.
Volg ons op Facebook !
Terugkijken en vooruitblikken: volg alles op onze facebookpagina. Alle recente info over nieuwe projecten, over de masterclass tijdens de zomermaanden, over de volgende editie!
Like, deel, word onze vriend facebook.com/krokusfestival